Totaal: €0,00

Rondleiding @ van der Plas sprouts

23 March 2016

Nadat ik een gebakken ei versierd met kiemen op instagram postte, kreeg ik een berichtje van Eva van der Plas. Eva is samen met haar twee broers de 3de generatie in het familiebedrijf van der Plas sprouts. Sprouts als in kiemen, je weet wel die super fotogenieke, prachtig gekleurde mini plantjes die je kunt eten. Een beetje foodie is fan en ik dus ook. Eva vond mijn foto leuk en nodigde mij uit om in de fabriek te komen kijken. Dat leek mij helemaal te gek! Mijn kennis over kiemen ging tot voor kort niet verder dan dat ze in de supermarkt liggen, mega lekker en vooral super gezond zijn. Van der Plas sprouts is het grootste kiemgroenten bedrijf van Europa en zit hier gewoon om de hoek! Dus op naar Langedijk!

Eva vertelde mij dat haar opa het bedrijf ooit is begonnen in zijn schuurtje in st. Pancras. Hij verbouwde champignons maar de oogst resultaten vielen tegen en concurrentie stak de kop op. Toen ging opa voor taugé en dat werd een hit. Eva haar vader maakte van het schuurtje een groot bedrijf en Eva en haar broers brengen van der Plas sprouts to the next level.  Met een heel gezellig (marketing) team wordt de kiem hip gemaakt en helemaal terug op de kaart gezet.

 
So fresh and so Kiem ;-)

 

De kiemen van van der Plas zijn inmiddels zo famous dat ze op het vliegtuig naar Dubai gaan want ook daar willen ze kiemen uit Langedijk! Hoe cool is dat?

Tijd om mezelf in een mega sexy witte overal te hijsen, haarnetje op, blauwe hoesjes om mijn schoenen, handen wassen en hup de fabriek in. Ik keek letterlijk mijn ogen uit, zo groot, zo schoon, zo netjes en zoveel kiemen.  De zaden komen binnen in gigantisch grote zakken. Alle zaden worden uitvoerig en streng gecontroleerd door het kwaliteit team. Als zij hun goedkeuring geven mag er van dat zaad kiemen worden gemaakt.

Er worden 23 soorten kiemen gekweekt in de fabriek waarvan een groot gedeelte biologisch is.  Ik krijg te zien dat er alleen water, warmte, licht of juist donker aan de groei te pas komt en verder niets.  In de fabriek is het een groot waterballet want de tonnen waar de kiemen in groeien worden zeer geregeld nat gesproeid, dat vinden de zaadjes fijn. Ik vond het zo indrukwekkend om te zien hoe schoon en geordend  alle zaadjes liggen te kiemen. 

In de geboorte fase van een plant (het kiemen) zit het nog bomvol met voedingsstoffen om de plant te laten groeien. Op het moment dat de kiemen geoogst worden, bevatten ze een hoge concentratie vitamines en mineralen. Super gezond dus! Na het oogsten worden de kiemen uitvoerig gewassen, gecheckt en klaar gemaakt voor de verpakkingsafdeling.

 
de kiemen worden verpakt. 
 

Op de verpakkingsafdeling wordt ook heel schoon gewerkt, ik herken de bakjes uit de supermarkt, zo grappig!  Ik heb allerlei kiemsoorten mogen proeven. Venkelkiem is mij ontzettend bijgebleven. Die had ik nog nooit eerder gegeten en die smaak was echt zo lekker en bijzonder! Een anijsachtige flavour, fris en niet te scherp. I loved it!

Met mijn buikje vol kiemen en na veel gezelligheid was het tijd om Peach weer bij oma op te halen. Ik werd verwend met een mega kiemen-goodie(cool)bag en bij thuiskomst dook ik er meteen in om er een heerlijke salade van te maken.

                    
mijn kiemen goodie (cool) bag                                                                                                                                                                                              Salade by Jenn

 

 Lieve Eva, Jaimy & Martijn super bedankt voor de te gekke ochtend, jullie gastvrijheid  en de heerlijke kiemen!

X Jenn

 

Wil jij ook meer weten over kiemen? Op www.vanderplassprouts.nl vind je alle info over de kiemen uit Langedijk.

Wil je ook een keer iets lekkers maken met kiemen? Kijk dan op www.kiemgroenten.nl voor  heerlijke recepten en ideeën !

Had ik al gezegd dat kiemen hip zijn? En wie hip is heeft instagram.
Foto’s waar je trek van krijgt en die je vooral zullen inspireren!


Salade by Jenn met zalm, spinazie, soyabonen, radijs en natuurlijk, kiemen!!

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.