Totaal: €0,00

zindelijk!

mamablog, zindelijk, plassen, poepen, potje, pampers, opvoeden. blogbyjenn, blogger
21 September 2016

Nou de vlag kan uit hoor! Eindelijk is het zover, Peach is zindelijk! Woehoe! Ik zeg eindelijk omdat ik niet had verwacht dat Peach er zo “laat” mee zou zijn. Dit omdat mevrouw op 2,5 jarige leeftijd dagelijks aangaf wat en wanneer ze iets in haar luier ging doen.  Peach waarom loop je niet door? Ik ben even aan het plassen. Oh oké.  Moet je dat niet op de w.c of op het potje doen? NEE! Mama?! Ja Peach? Ik ga even poepen. Oké maar zullen we dat dan op het potje proberen voor stickers-snoep-duplo-ijs-etc.? NEE!

Er zijn 3 potjes, 2 toiletbrilverkleiners, 6 plas en poep boekjes voor aangeschaft maar Peach dacht dikke vette (middel)vinger voor jou mama.  Ik met mijn pedagogische diploma’s opzak krijg andermans kind zo zindelijk en die van mij werkt voor geen meter mee.  Zucht.

Potje nummer 1 was volgens Peach niet de goede kleur. Potje nummer twee was roze maar omdat Peach erg lang is moest ze diep door haar knietjes buigen voordat ze zat en dat vond ze niet fijn. Protest alom en al snel werd het potje gebruikt om water in te doen en om mee te spelen met poppetjes en andere kleine plastic accessoires die zogenaamd aan het “zwemmen” waren. Je snapt dat dit potje zijn geloofwaardigheid had verloren. Oma spotte een potje die hoger was dan normaal, meteen ook een toiletbrilverkleiner is en opstapkrukje om bij de wc te zetten. Nou, die viel bij Peach in de smaak. Na twee keer er enkel en alleen op zitten was dat de korte carrière van potje nummer 3.

Toen kwam babyNovember in de picture. Hoe fijn zou het zijn om de grote zus in spe uit de luiers te hebben? Voor mij een enorme motivatie om het weer te gaan proberen. We schafte een kekke plasjes en poepjes poster aan en maakten er een grote show van om haar op de pot te krijgen. Ze nam zo nu en dan plaats maar er gebeurde geen bal. Poster ging weer van de muur en we lieten de boel voor wat het was. Want pushen heeft geen zin.

Zomer. Het nieuwe ideale moment. Blote kont, potje in de tuin en plassen maar. Dat plassen gebeurde zeker, vooral door de hele tuin. Ze liet het continue lopen en ik vond het reuze zielig. Voelt ze het opeens niet meer? Hoe kan het nou steeds mis gaan? Ik had besloten om er helemaal mee te kappen. Dat arme kind, arme ik. Wat hebben we hier aan? Ik probeer het wel weer vlak voor dat ze naar school moet. Ze zal heus niet op haar 18de nog een luier dragen. Ik spoelde mijn droom om Peach zindelijk te krijgen door de plee en liet het lekker los. Wat gaf dat een rust, heerlijk!

Een aantal dagen voor haar 3de verjaardag vond Peach het toch wel vreemd. Waarom staat er een baby op mijn billendoekjes Mama? Omdat billendoekjes voor baby’s zijn Peach. Oh, zei ze en keek er bedenkelijk bij. Ik gebruik sinds haar geboorte de zelfde luierdoekjes van Pampers, baby sensitive. Er staat inderdaad een baby op de verpakking en die baby irriteerde haar ineens mateloos. Wie is die baby op mijn luiers? Zelfde verhaal. Ik gebruik de active fit luiers van Pampers en dat net even te bleke, zoet gesmoelde jochie op de verpakking is in Peach haar optiek toch echt een mega baby. Ik ben geen baby meer mama, ik ben Peach. Ik word een grote zus. Ja dat klopt lieverd maar dan moet je op het potje plassen als je geen baby meer bent, toch? Is goed zei ze.  Ik wil geen luier meer om.  Ik wist niet wat ik hoorde?! Zo gezegd, zo gedaan.

                  

  
                   Peach is deze baby-facen  meer dan zat! 
 

De poster en het potje werden uit het stof gehaald. Mevrouw kreeg een eigen potjes plek en de een na de andere plas werd erin geknald. Ik kon het wel uitschreeuwen, zo super trots was ik! Ze heeft ineens het licht gezien. In minder dan een week is ze helemaal van haar luier af. Ze plast en poept – ja ik herhaal – poept op de pot. Ik had verwacht dat poepen nog even een dingetje zou zijn, laat eerst die plasjes maar lekker gaan maar mevrouw dacht daar anders over. Tijdens het spelen zei Peach ineens dat ze moest poepen, nou hup daar ging ze! Ze was super trots op zichzelf en zat schaterlachend op haar potje. Mijn hart maakte een sprongetje, mama was ook zo mega trots! Wat een mijlpaal dat zindelijk worden.

Geen luier om naar de speeltuin of supermarkt. Mee uiteten zonder luier. Naar ballet en schooltje zonder luier en ze heeft gewoon geen enkel ongelukje gehad!!

De poepjes en plasjes poster zit bijna vol.  Ik vond het moeilijk om een passende beloning te vinden. Een cadeautje voor een kind wat alles al heeft is ook niet echt een mega motivatie. Daarom had ik bedacht om haar te belonen met iets wat ze echt helemaal te gek vindt, zwemmen bij de Holle Bolle Plons. Een uitje in plaats van iets materialistisch en man o man, dat werkt dus echt als een tierelier. We komen er vaak maar nu expres niet meer om haar zo te stimuleren om goed te blijven plassen en poepen voor haar grote beloning!


Lekker plakken! Ik ben zo trots op mijn meisje!

 

Heb ik dit plotselinge succes te danken aan de Pampers verpakkingen? Ik weet het niet. Misschien was het net een duwtje in de goede richting. Een ding is zeker, een kind kiest zelf het moment. Je kunt als ouder je trukendoos beter bij het grofvuil zetten want je hebt er geen moer aan. Jouw kleine deugniet bepaald helemaal zelf wanneer de tijd daar is. Papa en mama moeten gewoon leren om geduld te hebben. Ik kan je zeggen, het werkt! 

X Jenn

​P.S
Ik ben heel benieuwd hoe andere mama's het hebben aangepakt?! 
Vind je het leuk om jouw gouden tip te delen? Let me know!

Reacties

Leuk om je verhaal te lezen!!
Onze dochter Dewi (2.5) is nu sinds een maand zindelijk. En heel eerlijk? Ik heb geen gouden tip. We hebben een potje gekocht en in de woonkamer neergezet. Tegen haar gezegd dat als ze moet plassen en/of poepen ze het daar op mag doen. Heel lang heeft ze er niks mee gedaan. Totdat ze begon te voelen dat ze moest plassen. (Toen nog gewoon een luier om) Ze gaf het zelf aan. Ik denk ook dat het een geestelijk dingetje is waar ze zelf klaar voor moeten zijn. Nu is ze zo goed als zindelijk. Heeeel af en toe als ze zichzelf de tijd niet gunt of druk is met iets, heeft ze soms een ongelukje. Heerlijk de luiers de deur uit! ( maar wel m'n kleine meid die weer een stukje kleintje - af is....:( ) groetjes!

Ja het is zeker een fase die wordt afgesloten! Wat super knap van je kleine meisje! Super zeg! 

Ja echt heel fijn en ze ook helemaal klaar met haar luiers. Ze is nu zelfd meteen de nachten ook zindelijk. Plast voor dat ze naar bed gaat en komt om kwart over 7 naar onze slaapkamer om te vertellen dat ze naar de wc wilt. Echt heel bizar dat ze dit ook uit zichzelf  aangeeft en doet! Ben ook even benieuwd hoe het zal lopen met de baby erbij. Peach is voor erg gefocust op het feit dat de baby luiers aan moet en verschoont moet worden.. Zij moet mij dan helpen met doekjes geven zegt ze want die zijn niet voor haar. Maar ook dat zullen we vanzelf wel zien en komt het vast ook allemaal weer goed! Bedankt voor je leuke reactie! liefs,

Wat fijn en knap zeg van P! Vlak voordat Vieve geboren werd ging het heel goed met plassen en poepen op de WC met Lauren. En vlak na de geboorte van haar zusje kreeg ze een terugval. Alles weer in de luier. Iedereen zei joh laat het los, moest ik ook doen maar vond het wel rot want het ging zo goed. Afgelopen zomer ook weer geprobeerd. Lekker in blote gat op de camping etc. Maar niks. En nu sinds een week of twee gaat het super! Zou ze nu dan toch haar moment hebben gekozen? Ik hoop het! En dan te bedenken dat ze dus 8 mnd geleden al bijna zindelijk was. Alles op hun tijd!

Onze dochter is zindelijk vanaf haar 2e verjaardag.. Ook paar weken daarvoor potje gewoon neergezet en haar gevolgd hierin.. Ze gaf vanzelf aan dat ze erop wilde en toen ging het snel, na 3 weken wilde ze op de wc, net als papa en mama.. Even terugval gehad omdat ze al die wc's wat eng vond ineens en daarna weer helemaal ok. Je kindje volgen is het belangrijkst, de rest gaat vanzelf. Je schrijft over de stickers en uitjes.. Zelf heb ik het niet beloond eigenlijk.. Ben nieuwsgierig hoe lang je dat blijft doen? Zal Peach dat dan blijven verwachten?

Wat super knap! Met twee jaar al en zo goed dat ze het ook allemaal zelf heeft aangegeven. Dan gaat het voor ons mama's ook veel makkelijker om zo'n proces te begeleiden. De stickers heb geintroduceert om haar te stimuleren om vaker te plassen. Ze deed een plas en hield het daarna heel vaak op. Het plakken vond ze leuk en daar ging ze sneller van op het potje zitten en niet pas als ze het echt niet meer hield. De uiteindelijke beloning zien we meer als een afsluiting van het luiertijdperk en vierring van haar zindelijkheid. Ze mag best ervaren dat het erg speciaal is en haar zelfvertrouwen mag best een boost krijgen door haar te belonen want het is toch maar weer een mooie mijlpaal voor onze kleintjes. 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.